De Archeoloog

Hij heeft het nooit kunnen laten: als er ergens in de stad werkzaamheden waren dan dook Fons Gieles de grond in. In zondagspak of niet. Want menigmaal kwam hij verlaat na de zondagsmis met zand op en in zijn broek thuis. Vaak werd hij door de medewerkers van de gemeente getipt over mogelijk interessante grondzaken. Zijn passie heeft hij in ruime mate overgedragen aan zijn leerlingen. De opgravingen in de Thaliatuin en de oprichting van 'In den Scherminckel' zijn daar slechts enkele getuigen van.

Opgravingen in de Thaliatuin - 1964

De eerste archeologische activiteiten van Fons Gieles vonden plaats in 1964. Achter de Gertrudiskerk werd een tuinproject gerealiseerd en dat was voor hem aanleiding om met geinteresseerde leerlingen van het Mollerlyceum ter plaatse bodemonderzoek te doen.

Naast vele vondsten en geinspireerde leerlingen was een uitgebreid gestencild verslag van de opgravingen onder de titel 'Tien kuub Thalia' het resultaat. Uit het dankwoord blijkt dat vele instanties en individuen de opgravingen met grote belangstelling hebben gevolgd en gesteund.

Linksboven: tegeltje met violist. Linksonder: Orpheus op de berg Helicon. Beide zijn bodemvondsten van de Thalia opgravingen.

Onder:

tekening uit het verslag van de opgravingen. Klik op de afbeelding om het verslag 'Tien kuub Thalia' te openen. Helaas ontbreken enkele afbeeldingen.

Geschiedkundige Kring

Maar de opgravingen zouden het begin van meer blijken te zijn. De gestegen interesse in de historie en cultuur van de stad waren aanleiding om in 1966 een uitnodiging te sturen naar gelijkgestemden om in 'De Draak' eens verder van gedachten te wisselen. Het zou mede aanzet blijken voor de oprichting van de Geschiedkundige Kring.

Naar de website van de GK

Uitnodigingsbrief die Fons Gieles in april 1966 stuurde aan Bergenaren geinteresseerd in historie en cultuur van de stad. Een mede aanzet tot de stichting van de Geschiedkundige Kring die officieel werd opgericht op 26 januari 1968 en waarvan hij ook de eerste voorzitter was.

'In den Scherminckel'

Ook de oud-leerlingen hadden de smaak te pakken gekregen en meerdere opgravingen volgden. De vondsten en organisatie zochten naar een plek en kregen die in de Lieve Vrouwestraat in het pand 'De Scherminckel'.

Naar de website van SIDS

Regelmatig lag een grote tafel in de Cornelis Pronkstraat vol met scherven. Met eindeloos geduld probeerde Fons Gieles passende scherven tot een kannetje, schaal, beker, bord of fles te maken. En bij goed weer kon dat natuurlijk prima in de tuin.

Opgravingen naar de St Jacobskapel - 1975

Op maandag 4 augustus 1975 werd een kleine proefopgraving gedaan aan het St. Catharinaplein. Er bestond een vermoeden dat hier in de 15e eeuw de St Jacobskapel heeft gestaan. Er was nu gelegenheid tot bodemonderzoek alvorens de geplande uitbreiding van huize St Catharina gerealiseerd zou worden.

Hiernaast een tekening uit het verslag van de opgravingen naar de St. Jacobskapel (klik op de afbeelding om het gehele verslag te openen).

Stadsgidsen

Ook de huidige stadsgidsen hebben nog hun herinneringen aan de opgravingen met Fons Gieles. Zo beschreef oud-leerling en huidig stadsgids Willem Loeff zijn herinneringen in 'Vuurke stoken'. Lees het verhaal hier

Naar de website van de stadsgidsen

Waterschans

Fons Gieles schreef vele artikelen over speciale vondsten in de Waterschans. Op de site van de Geschiedkundige Kring kun je ze vinden in het overzicht.

Ga naar de artikelen-index